Staatssecretaris Nicole de Moor veroordeelt met klem geweld tegen kinderen in opvangcentrum in Zutendaal

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Nicole de Moor: "Extremisten die kinderen met geweld en vuurpijlen bedreigen gaat echt vele bruggen te ver. Dit zijn niet de buurtbewoners waarmee ik deze week een respectvol gesprek heb gehad. Ik heb begrip voor hún bezorgdheden, maar niet voor dit soort gewelddadige actie."
Sedert vrijdag verblijven in Zutendaal 16 mensen in familieverband. Dat zijn 5 families met hun kinderen. Onder andere een 2 jarige uit Oeganda, een baby van 8 maanden uit Congo en een meisje van 8 jaar uit Peru. Asielzoekers hebben recht op bed, bad, brood tijdens hun lopende asielprocedure. 
Tijdens een betoging van Voorpost  aan het kleinschalige opvangcentrum in Zutendaal kropen vandaag actievoerders met vuurpijlen het dak op, en drongen er ook mensen het gebouw binnen. Daar hebben zij affiches met anti-migratie boodschappen opgehangen en hebben zij vuurpijlen afgeschoten. 
Dit is de eerste keer dat actievoerders van Voorpost een bewoond opvangcentrum binnendringen. De staatssecretaris meldt dat de gezinnen met kinderen die er verblijven, veel angst hebben doorstaan. 
De Moor: "Dit kunnen we als samenleving niet aanvaarden. Betogen mag en deze week ben ik dan ook in dialoog gegaan met de buurtbewoners. Maar protestacties van buitenaf waarbij men een bewoon pand binnendringt en families met kinderen intimideert, kan absoluut niet. Net zomin iemand een privé woning mag binnendringen. Ik veroordeel deze actie dan ook met klem."

Blijf op de hoogte

Medewerkingsplicht bij terugkeer treedt in werking

Vandaag werd de wet op het aanklampend terugkeerbeleid gepubliceerd in het Staatsblad. Wie het land moet verlaten, is voortaan verplicht om mee te werken aan terugkeer. Dat gaat bijvoorbeeld over meewerken aan terugkeerbegeleiding, aan identificatie, de nodige stappen zetten om de noodzakelijke reisdocumenten te verkrijgen, meewerken aan de organisatie van de reis, aan de noodzakelijke medische onderzoeken en aan het overmaken van medische attesten en certificaten.

Geen opvang meer na negatieve asielprocedure

Om de opvangduur structureel te verkorten werd in een aanpassing van de opvangwet voorzien. Wie een definitieve negatieve asielbeslissing krijgt moet de opvang binnen een periode van 30 dagen moeten verlaten. Tot nog toe was het mogelijk om andere procedures op te starten om langer in de opvang te blijven. Vandaag treedt deze wetgeving in voege.

Laatste stap voor bouw gesloten vertrekcentrum Steenokkerzeel: aannemer aangesteld

Er is een aannemer aangesteld voor de bouw van het nieuwe vertrekcentrum in Steenokkerzeel. Daarmee wordt de laatste stap gezet voor de bouw van het centrum. Het nieuwe centrum zal 50 plaatsen tellen en ligt in de nabijheid van de luchthaven van Zaventem. Personen die gedwongen moeten terugkeren zullen er korte tijd verblijven om hun terugkeer te organiseren.