Sophie Van Balberghe wordt nieuwe commissaris-generaal bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, heeft Sophie Van Balberghe voorgedragen als nieuwe commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). De ministerraad ging vandaag akkoord met haar benoeming.

Van Balberghe heeft haar hele carrière al gewerkt in het domein van asiel en migratie. Zij startte haar carrière bij CGVS als protection officer waar zij 7 jaar dossiers van vluchtelingen behandelde. Bij Fedasil heeft zij op de juridische dienst gewerkt en was zij meer dan 4 jaar adjunct directeur verantwoordelijk voor de juridische dienst. In 2011 keerde Van Balberghe terug naar het CGVS waar zij de afgelopen 10 jaar adjunct-commissaris is geweest.  

Van Balberghe is master in de rechten en stuurde aan de Université Catholique de Louvain (UCL). Ze behaalde respectievelijk diploma’s in de criminologie en mensenrechten.

Nicole de Moor: “Mevrouw van Balberghe is gepokt en gemazeld in onze asieldiensten. Zij heeft de komende tijd een loodzware uitdaging om de dossierachterstand terug te dringen. Zij is een expert in haar vak en is heel erg betrokken bij de organisatie. De komende jaren wordt zij een partner om de structurele hervormingen die het asiel en migratie beleid nodig heeft mee vorm te geven.”

Sophie Van Balberghe: “Het is een eer om aangesteld te worden als commissaris-generaal. Ik dank Staatssecretaris Nicole de Moor en de ministerraad voor het vertrouwen. Mijn oprechte dank gaat ook uit naar Dirk Van den Bulck die ik na tien jaar vruchtbare samenwerking ga opvolgen. Met heel mijn engagement en samen met mijn adjunct, Christophe Hessels, en alle medewerkers van het CGVS, ga ik de uitdaging aan om de noodzakelijke structurele veranderingen die er moeten komen aan te pakken. Dit om het asielsysteem duurzaam te houden en onze missie om internationale bescherming te geven te garanderen.”

Dirk Van den Bulck: “Ik heb Sophie Van Balberghe de voorbije jaren leren kennen als een zeer sterke steun in het uitbouwen van het CGVS tot een solid system bij her vervullen van onze opdracht, het geven van bescherming aan al diegenen die bescherming nodig hebben. Zij is al jaren een expert op het terrein van asiel. Dat is algemeen bekend. Ik heb haar vooral leren kennen als iemand met een sterke en innemende persoonlijkheid, die een visie kan ontwikkelen en van hieruit een beleid kan uitwerken, die een team en een organisatie kan leiden en sturen, die projecten kan sturen, die voortdurend op zoek gaat naar verbetering en hierbij geen verandering schuwt, … . Zij is een garantie voor de toekomst van het CGVS.”

De huidige commissaris-generaal, Dirk Van den Bulck, heeft vandaag zijn laatste werkdag en zwaait na 18 jaar af als Commissaris Generaal bij het CGVS. Hij gaat op pensioen.

Nicole de Moor: “Tijd om afscheid te nemen van een monument binnen het migratiedepartement. 18 jaar lang commissaris-generaal: altijd bezig, altijd genuanceerd, altijd op zoek naar oplossingen. Bedankt voor alles wat je voor het asielrecht betekende, Dirk.”

Blijf op de hoogte

België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Sterke daling in 2023 niet-begeleide minderjarigen

In 2023 is het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in België toekomt en asiel aanvraagt sterk gedaald. Daar waar we in 2022 een piek vast konden stellen van 6434 personen die verklaarden minderjarig te zijn en zonder ouders of familie in België blijkt dat in de 3 eerste kwartalen van 2023 sterk teruggevallen. Tot en met september verklaarden 3217 personen minderjarig te zijn. Het overgrote deel verklaart tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Dat verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, tijdens het debat over de beleidsnota asiel en migratie.