Sophie Van Balberghe wordt nieuwe commissaris-generaal bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, heeft Sophie Van Balberghe voorgedragen als nieuwe commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). De ministerraad ging vandaag akkoord met haar benoeming.

Van Balberghe heeft haar hele carrière al gewerkt in het domein van asiel en migratie. Zij startte haar carrière bij CGVS als protection officer waar zij 7 jaar dossiers van vluchtelingen behandelde. Bij Fedasil heeft zij op de juridische dienst gewerkt en was zij meer dan 4 jaar adjunct directeur verantwoordelijk voor de juridische dienst. In 2011 keerde Van Balberghe terug naar het CGVS waar zij de afgelopen 10 jaar adjunct-commissaris is geweest.  

Van Balberghe is master in de rechten en stuurde aan de Université Catholique de Louvain (UCL). Ze behaalde respectievelijk diploma’s in de criminologie en mensenrechten.

Nicole de Moor: “Mevrouw van Balberghe is gepokt en gemazeld in onze asieldiensten. Zij heeft de komende tijd een loodzware uitdaging om de dossierachterstand terug te dringen. Zij is een expert in haar vak en is heel erg betrokken bij de organisatie. De komende jaren wordt zij een partner om de structurele hervormingen die het asiel en migratie beleid nodig heeft mee vorm te geven.”

Sophie Van Balberghe: “Het is een eer om aangesteld te worden als commissaris-generaal. Ik dank Staatssecretaris Nicole de Moor en de ministerraad voor het vertrouwen. Mijn oprechte dank gaat ook uit naar Dirk Van den Bulck die ik na tien jaar vruchtbare samenwerking ga opvolgen. Met heel mijn engagement en samen met mijn adjunct, Christophe Hessels, en alle medewerkers van het CGVS, ga ik de uitdaging aan om de noodzakelijke structurele veranderingen die er moeten komen aan te pakken. Dit om het asielsysteem duurzaam te houden en onze missie om internationale bescherming te geven te garanderen.”

Dirk Van den Bulck: “Ik heb Sophie Van Balberghe de voorbije jaren leren kennen als een zeer sterke steun in het uitbouwen van het CGVS tot een solid system bij her vervullen van onze opdracht, het geven van bescherming aan al diegenen die bescherming nodig hebben. Zij is al jaren een expert op het terrein van asiel. Dat is algemeen bekend. Ik heb haar vooral leren kennen als iemand met een sterke en innemende persoonlijkheid, die een visie kan ontwikkelen en van hieruit een beleid kan uitwerken, die een team en een organisatie kan leiden en sturen, die projecten kan sturen, die voortdurend op zoek gaat naar verbetering en hierbij geen verandering schuwt, … . Zij is een garantie voor de toekomst van het CGVS.”

De huidige commissaris-generaal, Dirk Van den Bulck, heeft vandaag zijn laatste werkdag en zwaait na 18 jaar af als Commissaris Generaal bij het CGVS. Hij gaat op pensioen.

Nicole de Moor: “Tijd om afscheid te nemen van een monument binnen het migratiedepartement. 18 jaar lang commissaris-generaal: altijd bezig, altijd genuanceerd, altijd op zoek naar oplossingen. Bedankt voor alles wat je voor het asielrecht betekende, Dirk.”

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.