Overleg met minister Faber over Nederlandse grenscontroles: “eens dat controles niet tot hinder mogen leiden voor burgers en bedrijven”

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor hadden vandaag een bilateraal overleg met Nederlands minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber. De Nederlandse minister liet officieel weten dat er in de loop van december in het grensgebied met ons land zal worden gestart met controles. Deze controles zullen worden uitgevoerd op Nederlands grondgebied.

De Moor en Verlinden drongen er bij hun Nederlandse collega op aan om te waken over vlot grensverkeer en het respecteren van de Europese regelgeving en afspraken. De drie politici onderschreven dat eventuele overdrachten van mensen die worden tegengehouden bij controles moeten gebeuren volgens de daartoe voorziene procedures. Voor asielzoekers is dat de Europese Dublinprocedure, voor mensen in onwettig verblijf moet een overname worden aangevraagd volgens bilaterale afspraken die bestaan tussen de Europese landen. En ook de economische activiteiten van bedrijven en het dagelijks leven van veel Belgen stoppen niet aan de grens, wat maakt dat het essentieel is dat het grensverkeer vlot blijft verlopen. Nederlands minister Faber gaf tijdens het overleg aan om aan al deze principes het nodige belang te hechten.
Eerder startte ook Duitsland met het uitvoeren van sporadische controles in het grensgebied met ons land en ook Frankrijk verlengde de reeds bestaande maatregel. De organisatie van deze controles door onze buurlanden heeft tot op heden nog niet geleid tot een verhoging van het aantal overnameverzoeken van mensen in onwettig verblijf aan ons land.
De Moor wees tijdens het gesprek met haar Nederlandse collega op het grote belang om de Europese buitengrenzen te versterken, te werken aan de uitvoering van het Europese Migratiepact en aan brede partnerschappen met herkomst- en transitlanden. Ook Nederland steunt dat. “Dankzij de samenwerkingen met onder meer Tunesië en Egypte rond migratie in combinatie met investeringen in economie, onderwijs en schone energie, daalde het aantal mensen dat hun leven riskeerde op de Middellandse Zee met ruim 60 procent. Een brede versterking van de Europese buitengrenzen is uiteindelijk de beste en meest efficiënte manier om de controle op migratie in de Schengenzone te verbeteren”, aldus de Moor.
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: “We hebben tijdens ons Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de eerste helft van dit jaar de Schengengrenscode verstrengd. Dit betekent dat we hebben ingezet op betere en strengere controles aan de buitengrenzen en ook op betere informatiedoorstroming. De bedoeling is duidelijk: goed beveiligde buitengrenzen waar we de mensen stoppen die niet met de juiste bedoelingen het Schengengebied willen binnenkomen om zo de principes van vrij verkeer en goederen aan de binnengrenzen maximaal te kunnen blijven organiseren. Een boodschap die ik zeer duidelijk heb overgebracht aan minister Faber. Uiteraard zet ons land ook in op gezamenlijke controleacties met onze buurlanden gericht naar bepaalde fenomenen zoals transmigratie en de strijd tegen drugs. Iets wat we in overleg en samenwerking met de politiediensten van onze buurlanden steeds hebben gedaan en zullen blijven doen.”

Blijf op de hoogte

De Moor wil komaf maken met asielaanvragen door erkende vluchtelingen: “ondermijnt asielsysteem”

Ons land stelt een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van Palestijnen en Syriërs die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland en in mindere mate Bulgarije. De afgelopen maanden gaat het over telkens meer dan 450 aanvragen per maand. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil daar komaf mee maken.

Gedwongen terugkeer naar Marokko verviervoudigd

Dankzij de vernieuwde samenwerking met Marokko, werden dit jaar al meer dan 200 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd naar hun herkomstland, meer dan vier keer zoveel als vorig jaar.

Nicole de Moor zet sterker in op preventie voor nationaliteiten die nauwelijks kans maken op asiel

Sinds begin februari een fast-trackprocedure werd ingevoerd voor asielaanvragen van nationaliteiten die zeer weinig kans maken op asiel, werden zo al aanvragen van 859 personen versneld behandeld. In 96 procent van de gevallen krijgen asielzoekers in de procedure effectief een weigeringsbeslissing. Toch blijft de instroom van nationaliteiten die weinig kans maken op asiel hoog. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil sterker inzetten op preventie om te vermijden dat mensen die geen nood hebben aan bescherming hier toch asiel aanvragen.