Maar liefst 1.725 vrijwilligers zijn actief in de meer dan 90 opvangcentra voor asielzoekers verspreid over het land. Ze zorgen mee voor taallessen, huiswerkbegeleiding, animatie voor kinderen, fietslessen, begeleiden van uitstappen en logistieke ondersteuning.

Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilligers zette staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor een van de vrijwilligers in de bloemetjes tijdens een bezoek aan het opvangcentrum van het Rode Kruis in Sint-Niklaas.

Nicole de Moor: “Vrijwilligers leveren een waardevolle bijdrage aan het welzijn en de integratie van bewoners van opvangcentra en ze zijn een belangrijke ondersteuning voor de vaste medewerkers. Vrijwilligers creëren ook een brug tussen een opvangcentrum en de buurt. Vaak zijn het mensen uit de buurt die zich inzetten als vrijwilliger en zo de drempel tussen een centrum en de buurt verlagen.

In de opvangcentra van Fedasil zijn 520 vrijwilligers actief. Bij het Rode Kruis gaat het om 473 vaste vrijwilligers en bij Croix Rouge om 732 vrijwilligers.

Opvangcentra zijn steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wie interesse heeft vindt meer info op www.fedasil.be/nl/vrijwilligers