Fedasil en Samenlevingsdienst gaan samenwerken om jongeren vrijwilligerswerk te laten doen. Dat maakte staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor bekend tijdens een bezoek aan een vrijwilligersproject van Samenlevingsdienst. Door de handen in elkaar te slaan zullen jongeren uit het hele land vrijwilligerswerk kunnen doen in opvangcentra en zullen jonge asielzoekers zich buiten het centrum waar ze verblijven kunnen inzetten voor de samenleving.

Nicole de Moor: “Jonge asielzoekers zijn vaak heel gemotiveerd en willen iets betekenen. Via de samenwerking met Samenlevingsdienst krijgen ze de kans om zich als vrijwilliger in te zetten. Ze kunnen op die manier ervaring opdoen en hun kennis van onze taal verbeteren. Voor jongeren uit ons land is het een mooie kans om kennis te maken met de werking van Fedasil en de opvang van asielzoekers. Het is een samenwerking waar de jongeren en de samenleving beter van worden.”

Serafine Vanschoenwinkel, Co-Directrice Vlaanderen bij Samenlevingsdienst: “De Samenlevingsdienst van het Platform bevordert burgerschap en persoonlijke groei bij jongeren door middel van vrijwillig engagement, trainingen en persoonlijke begeleiding. Hierdoor ontwikkelen jongeren taal- en sociale vaardigheden, bouwen zij zelfvertrouwen en een netwerk op en verwerven zij vaardigheden die essentieel zijn voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit biedt hen de tools om actief deel te nemen en waardevol bij te dragen aan de maatschappij. Het partnerschap van het Platform met Fedasil zal dit positieve effect op de integratie van jonge nieuwkomers in de samenleving aanzienlijk vergroten.”

Samenlevingsdienst is een organisatie die jongeren tussen 18 en 25 jaar de mogelijkheid geeft om een half jaar lang vrijwilligerswerk te doen bij een van de 800 aangesloten organisaties. Vorig jaar zetten meer dan 600 jongeren zich op die manier in voor de samenleving.

Fedasil en Samenlevingsdienst werkten in het verleden reeds op kleine schaal samen in Wallonië en Brussel. De afgelopen drie jaar deden al 80 jonge asielzoekers een Samenlevingsdienst. Daarnaast zetten meer dan 50 jongeren zich in verschillende opvangcentra in. Met de samenwerkingsovereenkomst wordt die samenwerking uitgebreid naar veel meer centra.

Naast jongeren zijn mensen van alle leeftijden als vrijwilliger actief bij Fedasil. In alle opvangcentra samen gaat het om maar liefst 520 vrijwilligers.