Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor vraagt aan de Europese Commissie om het respect voor mensenrechten nauwlettend in de gaten te houden bij de uitvoering van de EU-Tunesiëdeal. Dat laat ze weten in een brief aan commissaris voor binnenlandse zaken Ylva Johansson.

De Moor benadrukt het belang van die deal, een breed partnerschap rond onder meer economie, onderwijs en migratie. Samenwerking rond migratie is nodig omdat veel oversteken gebeuren vanuit Tunesië. Een paar weken geleden nog stierven 600 mensen bij een vreselijke bootramp op de Middellandse Zee.

Nicole de Moor: “De beelden van migranten die worden achtergelaten in de woestijn zijn verschrikkelijk. Het is onaanvaardbaar dat zoiets gebeurt en de EU moet dat duidelijk maken aan Tunesië. We mogen niet aanvaarden dat mensen sterven in de woestijn, net zoals we niet mogen aanvaarden dat mensen sterven op zee. Dit jaar verdronken al 1.200 migranten op de Middellandse Zee en met de samenwerking met Tunesië willen we net deze drama’s vermijden.”

Tunesië loslaten is voor de Moor geen optie. In dat geval zal de situatie van Tunesiërs en de vele migranten in Tunesië zeker niet verbeteren. De Moor: “Migratie beheren kan je niet alleen. Daarvoor moet je samenwerken met buurlanden. We kunnen ons dat niet permitteren om de landen los te laten waar mensen in bootjes stappen en mensensmokkelaars grof geld verdienen aan die mensen.”