Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Geen asiel voor extremistische haatpredikers”

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft aan het CGVS gevraagd om de erkenning als vluchteling in te trekken van de Palestijn Mohammed Khatib, leider van de Samidoun-organisatie. Dat laat staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor weten. DVZ neemt de beslissing op basis van informatie van de veiligheidsdiensten. Khatib staat bekend als extremistische haatprediker. Het CGVS beslist nu onafhankelijk wat er met de vluchtelingenstatus moet gebeuren.

Nicole de Moor: “Geen tijd verliezen met uitvoering Migratiepact”

Het Europees Parlement stemde vandaag in met het Europese Migratiepact. Daarmee wordt het na een proces van 8 jaar onderhandelen nu door het parlementair orgaan van de EU goedgekeurd. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor nam de afgelopen jaren actief deel om die onderhandelingen tot een goed einde te laten lopen. Ze wil nu volle vaart zetten achter de uitvoering van het pact.

Minister Verlinden en Staatssecretaris de Moor willen dat de capaciteit voor gedwongen terugkeer wordt uitgebreid door het mogelijk te maken dat leden van het permanent korps van Frontex kunnen worden ingezet om de Federale Politie te ondersteunen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor willen dat de capaciteit voor de gedwongen terugkeer wordt uitgebreid door het mogelijk te maken dat leden van het permanent korps van Frontex, dat is het Europees agentschap voor grensbewaking en kustbescherming, kunnen worden ingezet om de Federale Politie in deze opdracht te ondersteunen. Daarnaast zullen ze ook kunnen worden ingezet voor het uitvoeren van de grenscontroles. Daartoe heeft de ministerraad vandaag het wetsontwerp van minister Verlinden goedgekeurd. Hierdoor worden aan de Frontexleden de noodzakelijke wettelijke bevoegdheden toegekend om de opdrachten op ons grondgebied uit te voeren.

Meer buitenlands talent blijft in België dankzij ‘zoekjaar’

Steeds meer buitenlandse studenten en onderzoekers blijven na het einde van hun studies of onderzoek aan het werk in ons land en dragen zo bij aan onze economie. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor vandaag voorstelde tijdens een bezoek aan het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). De Moor maakte het de afgelopen jaren voor buitenlandse studenten en onderzoekers mogelijk om via een ‘zoekjaar’ één jaar langer in ons land te blijven om werk te zoeken of een onderneming op te richten.

Nicole de Moor: “Vroeger was de logica dat als je studies of onderzoek gedaan was, je moest terugkeren naar je thuisland. Dat terwijl onze onderwijsinstellingen enorm in die mensen geïnvesteerd hebben. Met het zoekjaar geven we buitenlandse studenten en onderzoekers de kans om werk te zoeken in ons land of hier een onderneming op te richten. We zorgen op die manier dat zij een meerwaarde kunnen blijven betekenen voor onze economie.”

EU-burgers kunnen meteen aan het werk in ons land

Door een nieuw KB van staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor kunnen EU-burgers meteen aan het werk in ons land. Voortaan kunnen zij een Belgisch arbeidscontact afsluiten met hun eigen nationale identiteitskaart of paspoort. De Moor stelde de maatregel vandaag voor tijdens een bezoek aan de Gentse softwarebedrijf Teamleader, samen met Voka.

Nicole de Moor: “Veel bedrijven komen vandaag handen te kort. Als zij werknemers uit EU-landen willen aanwerven, moet dat snel kunnen gaan. We schrappen daarom verouderde en overbodige procedures. Ook voor gemeentes betekent dat veel minder werk. Als mensen willen bijdragen aan onze economie en welvaart, moet het snel kunnen gaan.”

Werkende asielzoekers dragen bij aan hun opvang

Asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken, betalen een eerlijke bijdrage voor de opvangkosten. Naast een KB wordt dat ook via een wetsontwerp geregeld. Zo komt er dus een vaste wettelijke regeling. De ministerraad gaf hier vandaag groen licht voor.

Akkoord met Mauritanië, verlies van levens voorkomen.

“Wij hebben een Migratiepact gesloten voor een nieuw migratie- en asielsysteem in de EU. Alleen is dat niet voldoende. Wij hebben partnerschappen nodig met deze landen in Noord-Afrika om irregulier vertrek en verlies van levens te voorkomen. Migratie doeltreffend beheren is een Europese uitdaging die een collectieve reactie vereist”, verklaart Nicole de Moor vanuit Mauritanië. De Staatssecretaris voor asiel en migratie toont zich tevreden over het akkoord dat Europes Commissaris voor asiel en migratie, Ylva Johansson, vandaag ondertekende met Mauritanië.

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Nicole de Moor: “Het status-quo op vlak van migratie is onhoudbaar. De kans om meer terugkeer te organiseren ligt er, maar de oppositie weigert dit te stemmen en vertraagt vandaag alweer de noodzakelijke wetgeving die we nodig hebben om meer medewerking af te dwingen van mensen die weigeren terug te keren. Maar ik blijf volharden, de wet moet gestemd worden. Het is noodzakelijk om meer escorteurs in te zetten om terugkeer te begeleiden.”

Met uitbreiding project "High Trouble" en gezamenlijke missies naar herkomstlanden wil staatssecretaris de Moor inzetten op de terugkeer van drugscriminelen zonder wettig verblijf"

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, zal prioriteit geven aan de verwijdering van drugsdealers in Peterbos die onwettig in ons land verblijven. Daarom heeft zij beslist om de aanpak met het project ‘High Trouble’ uit te breiden en ook toe te passen op de wijk Peterbos in Anderlecht.

Beschikbare plaatsen in gesloten centra voor terugkeer in realtime zichtbaar

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor gaf vandaag de aftrap voor de ontwikkeling van een nieuwe software om in realtime het aantal vrije plaatsen in de gesloten terugkeercentra te kennen. Het systeem vervangt een wirwar aan verouderde toepassingen en vermindert de administratie waarmee medewerkers van gesloten centra zich bezighouden. De digitale productstudio In The Pocket doet de ontwikkeling.