Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) bracht gisterenmiddag een bezoek aan het asielcentrum van Eeklo, waar ze een kijkje kwam nemen op het zomerkamp voor kinderen en jongeren.

Doordat Sint-Laureins niet ver van Eeklo ligt, kwam het nieuw op te richten asielcentrum in het Sentse Godshuis, waar tweehonderdveertig asielzoekers zullen ondergebracht worden, ter sprake tijdens De Moors bezoek aan het asielcentrum in Eeklo. ‘Morgen (vrijdag, red.) breng ik een bezoek aan het polderdorp’, zegt De Moor. ‘Het opstarten van een nieuw asielcentrum is geen evidente zaak. Daar ben ik mij ten volle van bewust.’

De Moor vindt het belangrijk dat ervaringen over de werking van zo’n centrum gedeeld worden. ‘Een enquête onder burgemeesters van gemeenten waar een asielcentrum is, leert ons dat 95 procent uiteindelijk aangeeft dat de meeste zaken vlot verlopen’, zegt ze. ‘Hoewel er aanvankelijk heel wat verzet was - of is - in de gemeente, ben ik ervan overtuigd dat het ook in Sint-Laureins wel goed zal komen. We hebben reeds in heel wat steden en gemeenten, verspreid over heel het land, grotere en kleinere centra opgestart. Bijna altijd zonder problemen.’ De Moor benadrukte nogmaals dat de tweehonderdveertig voorziene asielzoekers gefaseerd zullen arriveren in het Godshuis en dat vanaf september.

Zomeractiviteit

Kazou, de jeugddienst van CM, organiseert in het asielcentrum van Eeklo deze week een zomerkamp voor jongeren van vijf tot achttien jaar. ‘Een erg belangrijke activiteit’, aldus De Moor. ‘Tijdens het schooljaar kunnen deze kinderen naar school en komen ze er vriendjes tegen. Nu het echter vakantie is, zijn het wellicht lange dagen binnen de muren van het centrum. Daarom is het heel fijn dat ze een week lang op een alternatieve manier kunnen bezig zijn. Kinderen van asielzoekers kunnen niet altijd zomaar op kamp gaan. Ze ondervinden heel wat beperkingen. Met dit aanbod in het opvangcentrum krijgen de kinderen een waardig alternatief, waardoor ze toch een fijne zomerervaring hebben.’. De staatssecretaris ontmoette een groep jonge asielzoekers tijdens hun activiteiten onder leiding van een zevental animatoren.