Nicole de Moor zet sterker in op preventie voor nationaliteiten die nauwelijks kans maken op asiel

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Sinds begin februari een fast-trackprocedure werd ingevoerd voor asielaanvragen van nationaliteiten die zeer weinig kans maken op asiel, werden zo al aanvragen van 859 personen versneld behandeld. In 96 procent van de gevallen krijgen asielzoekers in de procedure effectief een weigeringsbeslissing. Toch blijft de instroom van nationaliteiten die weinig kans maken op asiel hoog. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil sterker inzetten op preventie om te vermijden dat mensen die geen nood hebben aan bescherming hier toch asiel aanvragen.

Nicole de Moor: “Nog beter dan mensen snel duidelijkheid geven als zij bijna geen kans maken op asiel, is zorgen dat ze niet naar hier komen. In dat geval moeten we hen niet opvangen, moeten we hun procedure niet behandelen en moeten we hen niet terugsturen nadien. Dat bespaart die mensen een zinloze, dure en vaak hachelijke reis en vermindert de druk op ons asielsysteem. Ik heb de Dienst Vreemdelingenzaken de opdracht te geven om specifieke preventiecampagnes te ontwikkelen voor nationaliteiten die onder de fast-trackprocedure vallen.”

 

Geen enkele Moldaviër werd vorig jaar erkend als vluchteling, voor DR Congo en Georgië liggen de positieve beslissingen op respectievelijk 14 procent en 10 procent. Toch vragen heel wat mensen uit die landen asiel aan in ons land. Dit jaar gaat het tot nog toe om 1.325 asielzoekers uit DR Congo, 695 uit Moldavië en 710 uit Georgië.

 

Dankzij de fast-trackprocedure worden aanvragen die zeer weinig kans maken op een positieve beslissing, versneld behandeld. De snelle procedure heeft betrekking op asielzoekers uit landen die op de lijst van veilige landen staan en landen met een lage erkenningsgraad. Concreet gaat het bij die laatste om DR Congo en Georgië. De ambitie om de aanvragen versneld te behandelen binnen de 50 werkdagen wordt ruimschoots gehaald. Dossiers van mensen uit veilige landen worden afgehandeld in 14 werkdagen, die van mensen met weinig kans op bescherming in 40 werkdagen. Op die manier verlaten zij ook sneller de opvang.

 

Die resultaten zijn positief, maar de Moor wil nog een stap verder gaan en mensen die geen bescherming nodig hebben ontraden om asiel aan te vragen. Asielzoekers uit die landen krijgen sinds twee weken bij hun aanvraag een brief met uitleg dat de kans reëel is dat zij een weigeringsbeslissing zullen ontvangen en dat zij in dat geval verplicht zullen zijn om mee te werken aan hun terugkeer. Wie zijn asielprocedure wil stopzetten krijgt informatie over vrijwillige terugkeer.

 

Naast die brieven gaf de Moor opdracht aan DVZ om via sociale media te sensibiliseren bij de betreffende nationaliteiten dat mensen in een snelle asielprocedure zullen terechtkomen en bij een negatieve beslissing op zeer korte tijd weer moeten terugkeren.

 

De fast-trackprocedure is vergelijkbaar met de grensprocedure die in het Europese Migratiepact wordt voorzien voor nationaliteiten die een zeer lage kans op erkenning hebben. Hun aanvragen zullen in een snelle procedure van 12 werken worden behandeld aan de Europese buitengrenzen. Wiens aanvraag afgewezen wordt, kan dan vanaf de grens worden teruggebracht naar het land van herkomst.

 

In het kader van de federale regeringsonderhandelingen legt de Moor nog een versterking van de fast-trackprocedure op tafel. Door opvang van asielzoekers in die procedure en de dossierbehandeling op één locatie te centraliseren, is extra tijdswinst mogelijk en verlaten afgewezen asielzoekers nog sneller de opvang.

 

Voorbeeld van sensibilisering via sociale media:

"Fast Track voor Moldavië.

België gaat de asielaanvragen uit Moldavië in een versneld tempo behandelen.

De kans om bescherming te krijgen is zeer klein voor onderdanen uit Moldavië.

De asielprocedure is niet bedoeld voor personen met enkel economische problemen.

Na een negatieve beslissing moeten Moldavische asielzoekers terugkeren naar hun land van herkomst."

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Jeugdsector springt ook deze winter opnieuw in de bres voor tijdelijke opvangplaatsen”

Ook deze winter wordt met de jeugdsector samengewerkt voor tijdelijke noodopvangplaatsen.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Met de bijdrage van de jeugdsector hebben we ook deze winter weer wat extra capaciteit om gezinnen en minderjarigen op te vangen. We hebben dankzij de oproep van Benjamin Dalle vorig jaar een intensievere samenwerking met de sector dan vroeger. Het gaat hier om tijdelijke plaatsen, die ook weer afgebouwd worden wanneer het jeugdwerk hervat.”

Uitspraak Raad van State: de Moor "Opvang kan wel verder geweigerd worden aan wie al vluchtelingenstatus geniet, op individuele basis"

De afgelopen maanden stelde ons land een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van mensen die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland. Ons land wil solidair zijn met oorlogsvluchtelingen, maar het systeem draait vierkant als we ook nog eens dossiers moeten behandelen van mensen die elders al bescherming hebben. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor besliste daarom om delen van het Europees Migratiepact vervroegd toe te passen en opvang te weigeren in die gevallen.

De Moor overlegt met Europese collega’s over Syrische vluchtelingen

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor neemt vandaag deel aan de Raad van Europese ministers van binnenlandse zaken en justitie. De Moor vraagt een gecoördineerd beleid in Europa rond Syrische vluchtelingen.