Nicole de Moor zet preventiecampagnes in om secundaire migratie van asielzoekers uit andere lidstaten tegen te gaan

Publicatiedatum

Tags

Europa

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor zet preventiecampagnes in om te vermijden dat asielzoekers die onder de verantwoordelijkheid van andere Europese landen vallen, in ons land nog een asielprocedure zouden opstarten. Die secundaire migratie uit andere Europese lidstaten zorgt voor een bijkomende druk op ons asielsysteem en opvangnetwerk.

Nicole de Moor: “Alle opvangplaatsen die er zijn in België hebben we nodig voor asielzoekers die zich aanmelden in ons land. We doen er alles aan om tegen te gaan dat asielzoekers die onder de verantwoordelijkheid vallen van andere Europese landen, ook nog eens een procedure zouden opstarten in ons land. Sinds augustus beschikken we over een gespecialiseerd Dublincentrum en via preventiecampagnes sensibiliseren we die asielzoekers in andere Europese landen en ontkrachten we misvattingen over de Belgische asielprocedure.”

Preventiecampagnes dienen niet alleen om in herkomstlanden te sensibiliseren over de gevaren van irreguliere migratie of om misvattingen over de asielprocedure tegen te gaan. Ze worden ook gebruikt om tegen te gaan dat asielzoekers die onder de verantwoordelijkheid van andere Europese landen vallen, in ons land een nieuwe asielprocedure zouden opstarten. Vorig jaar was 47 procent van de asielzoekers in ons land reeds geregistreerd in een andere Europese lidstaat. Volgens de Europese Dublinregels zijn die andere landen verantwoordelijk voor de asielprocedure. Dat zij ook nog eens in ons land een procedure opstarten, ondergraaft het Europees asielsysteem en zet het Belgische asielnetwerk extra onder druk.

Om sneller asielzoekers te kunnen overdragen naar de verantwoordelijke lidstaten, richtte staatssecretaris de Moor vorig jaar een Dublincentrum op. Daar wordt een versnelde procedure toegepast. Dit resulteerde in november in 113 overdrachten, daar waar het eerder over gemiddeld 70 overdrachten per maand ging.

In combinatie met dat Dublincentrum zet de staatssecretaris in op preventiecampagnes in andere Europese landen om asielzoekers bewust te maken dat het geen zin heeft om nog een bijkomende procedure op te starten in ons land. Ook worden misvattingen over de Belgische asielprocedure ontkracht (voorbeelden zie hieronder). De campagnes lopen via sociale media en zijn gericht op Afghanen, Burundezen en Eritreeërs, nationaliteiten die veel voorkomen binnen de secundaire migratie. 

Sinds mei 2022 worden ook flyers verdeeld aan Moldavische asielzoekers die reeds in andere Europese lidstaten een verzoek tot internationale bescherming indienden. Die flyers worden verspreid bij aankomst aan het aanmeldcentrum. Moldaviërs maken nauwelijks kans op asiel in ons land. Vorig jaar kreeg 1 procent van de Moldavische asielzoekers een positieve beslissing.

Staatssecretaris de Moor streeft naar een grondige hervorming van het Europees asiel -en migratiebeleid. Er moeten sterkere Europese grenzen komen, een eerlijke spreiding van wie nood heeft aan bescherming en een gezamenlijk beleid rond terugkeer voor wie geen nood heeft aan bescherming. Die Europese hervorming moet situaties zoals vandaag, waarbij landen als België een onevenredig hoge asieldruk hebben, verhelpen. Gisteren en vandaag neemt de Moor deel aan een Europese ministerraad rond terugkeer. 

Voorbeelden van preventieboodschappen via sociale media:

Werd je asielaanvraag geweigerd? Naar een ander land gaan is geen oplossing.

Werd je asielaanvraag geweigerd en overweeg je om je kans in een ander land te wagen? Dat heeft geen zin. Alle Europese lidstaten passen namelijk steeds de Dublinverordening toe. Dat betekent dat je steeds zal worden teruggestuurd naar de voor jou verantwoordelijke lidstaat. Dat is het eerste land van de Europese Unie waar je een asielaanvraag hebt ingediend.

Denk je meer kans te maken om asiel te krijgen in een ander land? Dat klopt niet

Sinds 2013 wordt in alle Europese landen de asielprocedurerichtlijn toegepast. Dit betekent dat een asielaanvraag in alle Europese landen op eenzelfde manier wordt behandeld. Uit de statistieken blijkt ook dat de op een positieve beslissing gemiddeld gezien in alle  Europees lidstaten ongeveer gelijk is. 

Het beleid in België bij de beoordeling van asielaanvragen van Afghanen is verstrengd

Het willekeurig geweld in Afghanistan is gedaald. Daarom wordt het subsidiair beschermingsstatuut niet langer toegekend aan Afghanen. Afghanen die geen risico lopen op individuele vervolging omwille van hun specifiek profiel, komen niet langer in aanmerking voor internationale bescherming in België.

Niet-begeleide minderjarigen krijgen in België een kleinere financiële steun

De Vlaamse regering heeft beslist de schooltoelage voor niet-begeleide minderjarigen met twee derde te verminderen. Het geld mag enkel gebruikt worden voor het betalen van je studies in België.

Flyer Moldaviërs:

België stuurt je terug naar het Europees land waar je eerder een asielaanvraag hebt ingediend. Het heeft dan ook geen zin om je kans in België te wagen na een asielaanvraag in een ander land. Als je terug naar huis wil, bel naar 0800 327 45. Ze kunnen je helpen om gratis naar huis terug te keren. Door vrijwillig terug te keren vermijd je de kans om gerepatrieerd te worden en om een inreisverbod te krijgen.

Asielaanvragen door Moldaviërs worden snel behandeld. De opvang zal dus niet lang duren. Bij een negatieve beslissing stopt ook de opvang. Als je terug naar huis wil, bel naar 0800 327 45. Ze kunnen je helpen om gratis naar huis terug te keren. Door vrijwillig terug te keren vermijd je de kans om gerepatrieerd te worden en om een inreisverbod te krijgen.

In België heb je niet meer kans op asiel dan in een ander Europees land. Europese landen verschillen weinig in het geven van de asielstatus. Als je terug naar huis wil, bel naar 0800 327 45. Ze kunnen je helpen om gratis naar huis terug te keren. Door vrijwillig terug te keren vermijd je de kans om gerepatrieerd te worden en om een inreisverbod te krijgen.

Blijf op de hoogte

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie ontmoet Hongaarse Ambassadeur voor overleg over migratie

Vandaag vond op initiatief van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, een diplomatiek overleg over migratie plaats met de Hongaarse ambassadeur in Brussel, de heer Tamás Iván Kovács. Dit gesprek kwam er naar aanleiding van recente Hongaarse beleidsaankondigingen rond migratie, die vragen opriepen.

Al 1.200 werkende asielzoekers droegen in totaal half miljoen euro bij aan opvang

Sinds 1 juli moeten asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken een bijdrage betalen aan hun opvang. Al 1.200 asielzoekers droegen in totaal een half miljoen euro bij.

Recordaantal mensen verlieten opvangcentra deze zomer

De asieldiensten namen een recordaantal beslissingen deze zomer. In juli en augustus beoordeelde het CGVS de asielaanvragen van 5.818 personen, zo blijkt uit voorlopige cijfers. Vorige zomer ging dat nog over 4.553 personen. Hoe meer mensen een beslissing krijgen, het meer mensen de opvang verlaten. Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, werkt samen met de asieldiensten met man en macht om asielzoekers zo snel mogelijk uit te opvang te krijgen.