De Moor waarschuwt om niet dezelfde fouten te maken als in 2015, we moeten de ingeslagen weg van hervormingen verder bewandelen

Publicatiedatum

Tags

Hervorming

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

In 2022 is het aantal irreguliere binnenkomsten in de Europese Unie via alle routes toegenomen. Dat zorgt voor een grote druk aan de Europese buitengrenzen, maar ook in verschillende Lidstaten.

Voor Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, is het belangrijk ook een focus te behouden op de situatie in landen zoals België, Nederland, Oostenrijk en Duitsland waar de opvang volloopt als gevolg van de verhoogde secundaire migratie.

De Moor: “Deze Raad is belangrijk. Op dit moment krijgen mensensmokkelaars vrij spel, er sterven mensen op zee en onze middelen gaan onvoldoende naar diegenen die ze nodig hebben. Zolang we de secundaire stromen ook niet beter beheren zal de druk niet afnemen. Uiteraard moeten we solidair zijn met Lidstaten waar migranten het eerst binnenkomen, maar ik vraag ook solidariteit voor de Lidstaten zoals België die meer dan hun deel doen maar door secundaire stromen al maanden een verzadiging van hun opvangcapaciteiten zien.

Zij blijft steevast herhalen dat ook de bestaande regels, en met name deze over Dublinoverdrachten, correct uitgevoerd moeten worden. Dat heeft zij op de buitengewone Raad voor EU-ministers die plaatsvond over de verhoogde asielinstroom in de Europese Unie benadrukt. De ministers bespraken de acute situatie op de migratieroutes en de asieldruk die landen ervaren. De  Europese Commissie stelt in een nieuw actieplan 20 acties voor waaronder een versterkte strijd tegen mensensmokkelaars, gerichte terugkeeroperaties en samenwerking inzake migratiebeheer in transitlanden zoals bijvoorbeeld Tunesië en Egypte.

Voor de Moor, bevestigt het hoge aantal irreguliere aankomsten eens te meer dat er duurzame en structurele Europese oplossingen moeten worden gevonden. Met de ad-hoc oplossingen telkens een boot ergens aanmeert zullen we er niet geraken. De concrete aanleiding voor deze Raad was een discussie tussen Frankrijk en Italië over het aanmeren van zo’n reddingsboot. Die oplossingen liggen grotendeels in het EU Asiel- en Migratiepact, dat in volle onderhandeling is. De stappen die reeds gezet werden onder het Pact, moeten een vervolg krijgen.

De Moor: “Dezelfde fouten maken als in 2015 mogen we absoluut niet doen. Toen zagen we dat Lidstaten op zichzelf terugplooiden zonder te werken aan een systeem dat grote asielinstroom aankan. Elke keer om ad hoc oplossingen roepen als een land denkt te veel binnenkomsten te ervaren is niet werkbaar. Wij hebben de ingrediënten in handen om in 2022 wél de juiste keuzes te maken richting een alomvattende aanpak die het EU Pact inzake migratie en asiel vooropstelt. Die gezamenlijke Europese weg moeten we verder inslaan.

Blijf op de hoogte

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie ontmoet Hongaarse Ambassadeur voor overleg over migratie

Vandaag vond op initiatief van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, een diplomatiek overleg over migratie plaats met de Hongaarse ambassadeur in Brussel, de heer Tamás Iván Kovács. Dit gesprek kwam er naar aanleiding van recente Hongaarse beleidsaankondigingen rond migratie, die vragen opriepen.

Al 1.200 werkende asielzoekers droegen in totaal half miljoen euro bij aan opvang

Sinds 1 juli moeten asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken een bijdrage betalen aan hun opvang. Al 1.200 asielzoekers droegen in totaal een half miljoen euro bij.

Recordaantal mensen verlieten opvangcentra deze zomer

De asieldiensten namen een recordaantal beslissingen deze zomer. In juli en augustus beoordeelde het CGVS de asielaanvragen van 5.818 personen, zo blijkt uit voorlopige cijfers. Vorige zomer ging dat nog over 4.553 personen. Hoe meer mensen een beslissing krijgen, het meer mensen de opvang verlaten. Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, werkt samen met de asieldiensten met man en macht om asielzoekers zo snel mogelijk uit te opvang te krijgen.