De Moor waarschuwt om niet dezelfde fouten te maken als in 2015, we moeten de ingeslagen weg van hervormingen verder bewandelen

Publicatiedatum

Tags

Hervorming

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

In 2022 is het aantal irreguliere binnenkomsten in de Europese Unie via alle routes toegenomen. Dat zorgt voor een grote druk aan de Europese buitengrenzen, maar ook in verschillende Lidstaten.

Voor Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, is het belangrijk ook een focus te behouden op de situatie in landen zoals België, Nederland, Oostenrijk en Duitsland waar de opvang volloopt als gevolg van de verhoogde secundaire migratie.

De Moor: “Deze Raad is belangrijk. Op dit moment krijgen mensensmokkelaars vrij spel, er sterven mensen op zee en onze middelen gaan onvoldoende naar diegenen die ze nodig hebben. Zolang we de secundaire stromen ook niet beter beheren zal de druk niet afnemen. Uiteraard moeten we solidair zijn met Lidstaten waar migranten het eerst binnenkomen, maar ik vraag ook solidariteit voor de Lidstaten zoals België die meer dan hun deel doen maar door secundaire stromen al maanden een verzadiging van hun opvangcapaciteiten zien.

Zij blijft steevast herhalen dat ook de bestaande regels, en met name deze over Dublinoverdrachten, correct uitgevoerd moeten worden. Dat heeft zij op de buitengewone Raad voor EU-ministers die plaatsvond over de verhoogde asielinstroom in de Europese Unie benadrukt. De ministers bespraken de acute situatie op de migratieroutes en de asieldruk die landen ervaren. De  Europese Commissie stelt in een nieuw actieplan 20 acties voor waaronder een versterkte strijd tegen mensensmokkelaars, gerichte terugkeeroperaties en samenwerking inzake migratiebeheer in transitlanden zoals bijvoorbeeld Tunesië en Egypte.

Voor de Moor, bevestigt het hoge aantal irreguliere aankomsten eens te meer dat er duurzame en structurele Europese oplossingen moeten worden gevonden. Met de ad-hoc oplossingen telkens een boot ergens aanmeert zullen we er niet geraken. De concrete aanleiding voor deze Raad was een discussie tussen Frankrijk en Italië over het aanmeren van zo’n reddingsboot. Die oplossingen liggen grotendeels in het EU Asiel- en Migratiepact, dat in volle onderhandeling is. De stappen die reeds gezet werden onder het Pact, moeten een vervolg krijgen.

De Moor: “Dezelfde fouten maken als in 2015 mogen we absoluut niet doen. Toen zagen we dat Lidstaten op zichzelf terugplooiden zonder te werken aan een systeem dat grote asielinstroom aankan. Elke keer om ad hoc oplossingen roepen als een land denkt te veel binnenkomsten te ervaren is niet werkbaar. Wij hebben de ingrediënten in handen om in 2022 wél de juiste keuzes te maken richting een alomvattende aanpak die het EU Pact inzake migratie en asiel vooropstelt. Die gezamenlijke Europese weg moeten we verder inslaan.

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Jeugdsector springt ook deze winter opnieuw in de bres voor tijdelijke opvangplaatsen”

Ook deze winter wordt met de jeugdsector samengewerkt voor tijdelijke noodopvangplaatsen.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Met de bijdrage van de jeugdsector hebben we ook deze winter weer wat extra capaciteit om gezinnen en minderjarigen op te vangen. We hebben dankzij de oproep van Benjamin Dalle vorig jaar een intensievere samenwerking met de sector dan vroeger. Het gaat hier om tijdelijke plaatsen, die ook weer afgebouwd worden wanneer het jeugdwerk hervat.”

Uitspraak Raad van State: de Moor "Opvang kan wel verder geweigerd worden aan wie al vluchtelingenstatus geniet, op individuele basis"

De afgelopen maanden stelde ons land een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van mensen die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland. Ons land wil solidair zijn met oorlogsvluchtelingen, maar het systeem draait vierkant als we ook nog eens dossiers moeten behandelen van mensen die elders al bescherming hebben. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor besliste daarom om delen van het Europees Migratiepact vervroegd toe te passen en opvang te weigeren in die gevallen.

De Moor overlegt met Europese collega’s over Syrische vluchtelingen

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor neemt vandaag deel aan de Raad van Europese ministers van binnenlandse zaken en justitie. De Moor vraagt een gecoördineerd beleid in Europa rond Syrische vluchtelingen.