De Moor lanceert preventiecampagne in Guinée: “nog beter dan terugkeer is tegengaan dat mensen naar hier komen”

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor zet een preventiecampagne op om irreguliere migratie uit Guinée tegen te gaan. Het land steeg in september naar de vijfde plaats van herkomstlanden met meeste asielzoekers. Dit jaar vroegen al 975 Guineeërs asiel aan in ons land, meer dan in heel vorig jaar (902). Nochtans blijkt drie kwart van de Guineeërs die asiel aanvragen na onderzoek geen nood te hebben aan bescherming.

Nicole de Moor: Guineeërs maken maar weinig kans op asiel in ons land en via een preventiecampagne willen we tegengaan dat mensen de gevaarlijke overtocht maken. Nog beter dan mensen na een negatieve asielbeslissing terug te moeten sturen, is tegengaan dat die mensen naar hier komen. Wie niet op de vlucht is voor oorlog of vervolging hoort niet thuis in de asielprocedure.”

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zet in Guinée een campagne op om irreguliere migratie tegen te gaan, en werkt voor de uitvoering samen met het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel. Het is de eerste keer dat zij samenwerken. Enabel is al langer actief in Guinée. Het werkt daar onder meer aan het creëren van professionele kansen om jongeren een perspectief te bieden.

De campagne zal mensen in Guinée bewust te maken van de gevaren van irreguliere migratie, zoals het risico op uitbuiting en de risicovolle oversteken. Dat zal gebeuren aan de hand van een theaterkaravaan op de route Conakry-Kindia-Mamou-Labé, het gebied van waar het grootste deel van de Guinéese asielzoekers in België vandaan komt. Er wordt gefocust op gezinnen en kwetsbare jongeren (18-35 jaar) en migranten die terugkeren naar Guinée. Mensen worden ook bewust gemaakt van lokale kansen op vlak van tewerkstelling en van legale migratiekanalen. Daarnaast wordt ook het Direction Générale des Guinéens de l'Étranger ondersteund om sensibiliseringsacties beter te kunnen coördineren.

De Moor wil dat in de toekomst vaker samenwerkingen gebeuren tussen DVZ en Enabel. Ze is al langer vragende partij om migratie als een volwaardig onderdeel te zien van het buitenlands beleid. Vragen rond samenwerking op vlak van terugkeer van personen in onwettig verblijf of het tegengaan van irreguliere migratie, moeten niet enkel vanuit het departement migratie worden gesteld maar ook ondersteund worden tijdens contacten van de economische diplomatie, buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking.

Nicole de Moor: Voor migratiebeheer moeten we schouder aan schouder staan met de regering. Als wij met verschillende departementen in contacten met buitenlandse overheden met één stem spreken, kunnen we meer impact hebben. De samenwerking van de Dienst Vreemdelingenzaken en het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel is een mooi voorbeeld van hoe we als Team Belgium sterker staan op het terrein.”

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Regeerakkoord brengt evenwicht tussen rechten en plichten voor nieuwkomers”

Het nieuwe regeerakkoord doet op vlak van migratie wat cd&v de afgelopen jaren op het departement voorbereid heeft: met structurele hervormingen zorgen we voor meer controle over migratie, we brengen rechten en plichten van nieuwkomers in evenwicht én we werken aan terugkeer voor wie hier niet mag zijn.

Gerichte controles op vluchten vanuit Griekenland om nieuwe asielaanvragen door al erkende vluchtelingen tegen te gaan

In opdracht van staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor en minister van binnenlandse zaken Annelies Verlinden voert de Federale Luchtvaartpolitie en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) gerichte controles tegen mensensmokkel op aankomende vluchten vanuit Griekenland. Mensensmokkelaars maken van die vluchten gebruik om mensen vanuit Griekenland naar België te krijgen.

De Moor heeft oplossing klaar om gedwongen terugkeer naar Afghanistan opnieuw mogelijk te maken

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor zocht de afgelopen maanden met haar diensten naar een oplossing om gedwongen terugkeer naar Afghanistan mogelijk te maken. Die oplossing is er nu en een nieuwe regering kan ermee aan de slag.