De Moor bezoekt vandaag Duitsland om het Migratiepact op het juiste spoor te houden

Publicatiedatum

Tags

Europa

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, overlegt vandaag in Duitsland met de Duitse minister van binnenlandse zaken, Nancy Faeser, over de hervorming van het Europees asiel- en migratiebeleid. Deze ontmoeting kadert in de Europese tour die ze onderneemt om het Europees Migratiepact op het juiste spoor te houden en daarmee te landen tijdens het Belgische EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2024.

Nicole de Moor: “Deze crisis kunnen we niet oplossen met enkel meer opvang. Net daarom trek ik zo hard aan de kar voor de meest ingrijpende hervorming van het Europese migratiebeleid in decennia. De realiteit is dat geen enkel land in Europa de asielcrisis alleen kan oplossen. We móéten Europees de krachten bundelen."

Er is een meer controle nodig van de buitengrenzen van de Europese Unie om mensen die irregulier binnenkomen tegen te houden. Duitsland zelf heeft dit jaar te kampen met een verhoging van de asielaanvragen met 80 procent. Dit jaar vroegen er al meer dan 250.000 personen asiel aan in Duitsland.

De Europese landen willen de controle over migratie zelf in handen nemen en niet overlaten aan mensensmokkelaars. Beter gecontroleerde grenzen, meteen aan de grens het onderscheid maken tussen wie vlucht voor oorlog of vervolging en wie om economische redenen migreert én een eerlijke spreiding van asielzoekers over alle lidstaten, dat is de oplossing die het Migratiepact voorschrijft. Duitsland is een essentiële partner om tot een akkoord over het pact te komen. De Duitsers bevestigden hun absolute steun en engagement om dat doel te bereiken.

Volgende stop in de tour is een missie op 21 en 22 november naar Straatsburg om daar te spreken met de verschillende parlementsleden (rapporteurs) van het Europees Parlement die de onderhandelingen voeren in de trilogen over dit EU Migratiepact.

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.